Raddictive Blog

Olcsó játék olcsó gépre?

Hangulatos, de meglepni nem fog: The Saboteur ismertető

2019. április 24. 08:00 - Doz

A The Saboteur egy külső nézetes, nyílt világú, második világháborús tematikájú játék, ami az Electronic Arts áldozatául esett Pandemic Studios utolsó alkotása volt. A történet fő helyszíne Párizs egy eléggé fiktív változata, ahol a megszálló nácik ellen kell harcolunk egy ír felkelőt irányítva. A 2009-ben megjelent játékban visszaköszönnek a GTA IV és az Assassin's Creed elemei is.

Sztori

A főszereplő egy Párizsban élő ír szerelő/tank, aki egy nácik ellen folytatott bosszúhadjárat keretében a francia ellenállás tagjává válik. A történet pofonegyszerű, a karakterek nem túl bonyolultak; igazából teljesen jól működik a koncepció, bár a színészek kicsit talán túltolták az akcentusokat.

Hangulat, stílus

A készítők egészen jól eltalálták a korhangulatot, amit a játék vége felé megjelenő náciba csomagolt birodalmi rohamosztagosokig egészen jól sikerült megtartaniuk. A The Saboteur legérdekesebb aspektusát a színhasználata adja. A játék világának nácik által dominált részei fekete-fehérek és csak a vörös (vér) és narancs (világítás, tűz) árnyalatai jelennek meg, míg az ellenállás által „felszabadított” részek vibrálóan színesek.

 

saboteur7.jpg

 

Játékmenet

A nyílt világ

A The Saboteur szép nagy területen játszódik, bár a repetitív jelleg itt-ott felüti rút fejét. Semmi gond, a látványos, hangulatos, igényesen létrehozott helyszínek bőven kárpótolnak ezért.

Tevékenységünk fő akadályát a megszálló nácik fogják jelenteni, akik szeretnek nagy számban, mindenféle veszélyes járművekkel megjelenni a tetthelyeken. Futhatunk, elbújhatunk speciális rejtekhelyeken, a játék végefelé pedig a többi szabadságharcossal együtt akár vissza is verhetjük őket… mit szólnának vajon ehhez a gyávasághoz a GTA rendőrei?

 

saboteur2.jpg

 

Küldetések

A játékban nagy hangsúlyt kap a lopakodás, illetve az ellenség soraiban való elvegyülés is. A küldetések jelentős részében jól el lehet sunyulni, bár bevallom őszintén, nálam a legtöbb sikítva röhögcsélős mészárlásba fordult át a végére. Sok azért a Michael Bay fanklubos akciódús szekvencia, szóval nem szánták ezt igazán csendes játéknak.

A rendszer hasonló a GTA-hoz: a sztori- és mellékküldetések a minimapen jelennek meg ikonokként (ahogy a garázsok és fegyverellátók is). Az új küldetések hírét általában egy futár hozza, idegesebb típusú játékosok készüljenek is rá erre pár Xanaxszal (majd mindjárt megérted).

Fegyverek, képességek

Ahogy haladunk előre a játékban, különböző képességeket szerezhetünk, és komolyabb fegyvereket vásárolhatunk.

 

saboteur3.jpg

Irányítás, mozgás

A játékban gyalog, járműveket vezetve, illetve úszva közlekedhetünk. Főhősünk a földközeli gyalogbusz mellett a háztetőket is igénybe tudja venni helyváltoztatásra, amit jól sikerült implementálni a játékba. Az irányítás többnyire rendben volt, bár a finomabb helyváltoztatásokkal voltak bajok rendesen.

Különösen tetszettek az autók: nehezek, a fékezés pontatlan, a kanyarodás és nagyobb sebességgel való haladás pedig ad egyfajta kiszámíthatlan érzetet, amit nagyon élveztem.

 

saboteur5.jpg

 

Negatívumok

Nem gáz ám a játék technikai oldala, csak annak idején megjelenésig elfelejtették megoldani, hogy fusson ATI kártyák alatt.

Szóval tíz évvel ezelőtt sem volt feltétlenül remek a helyzet a kiadás körüli időszakban. Utána ugyan sikerült patchelgetéssel javítani az állapotán, de azért nem sikerült minden hibát kijavítani. Hogy én mit tapasztaltam? A kisebb gondot a néha beakadó vagy eltűnő hangok okozták, a nagyobbat az, hogy minden második-harmadik futárüzenet után szana szét fagyott a játék. Gigabyte Radeon HD6670-om van 2014-es Catalysttal, ha érdekel.

A probléma megoldása:

  • lenyugszol, nem bántod a gépet
  • mondom nem!
  • kilövöd a játékot a Feladatkezelőből
  • megkeresed a [C:\Users\four\Documents\My Games\The Saboteur™\SaveGames\config.ini] fájlt
  • csinálsz róla egy biztonsági mentést, megnyitod
  • az utolsó sor alá beírod, hogy Windowed 1, tabot használj a szöveg és az 1 között
  • a RefreshRate-et változtasd meg 30-ra vagy 60-ra, ahogy éppen áll vagy ami működik
  • mentsd el és indítsd el a játékot
  • hallgasd meg az üzenetet, csinálj… bármit, csak mentsd el a végén
  • (ha nem zavarnak a pocsék színek vagy a keret, folytasd a játékot)
  • lépj ki, nyisd meg a fájlt
  • töröld a Windowed 1 sort és állítsd vissza a RefreshRate-et 60-ra
  • játssz tovább, ha megint szétfagy, kezdd elölről


Elég béna és illúzióromboló a dolog, de sikerült vele végigtolni a játékot.

 

saboteur6.jpg

 

Ajánló - megéri e megvenni?

Az előbb említett béna technikai oldal nem egy pozitív dolog, viszont ezt leszámítva szolid élményt adott a játék. A sztori nem nagy durranás, viszont a játékmenet jó, aránylag változatos is, ráadásul lehet osonni is, meg darálni is jócskán. A 20 eurós normál árát nem éri meg, vannak sokkal komplexebb, fejlettebb darabok is a piacon, viszont akcióban 4-5 körül már sokkal jobb vételt jelent.

Személy szerint nekem tetszett: a hangulat bejött, voltak jó művészi húzások, ráadásul a zenék is élvezhetőek. Ügyes, kellemes, szórakoztató.

 A Pandemic Studios wiki linkje.

saboteur4.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://raddictive.blog.hu/api/trackback/id/tr1714762894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása