Raddictive Blog

Olcsó játék olcsó gépre?

Még több Doom 3 - Resurrection of Evil ismertető

2019. december 08. 12:00 - Doz

A Resurrection of Evil című kiegészítő drasztikus változtatások nélkül viszi tovább a Doom 3 sztoriját.

Mész.

Frászt kapsz.

Harcolsz.

Kezded elölről.

Habár Normal nehézségi szinten játszva a Resurrection of Evil annyira nem is nehéz játék, jópárszor kaptam frászt közben a visszafogott tempójú játékmenetnek és kőkeményen adagolt jumpscare-eknek köszönhetően. És ezt élveztem.

Sztori

A kiegészítő két évvel a Doom 3 története után játszódik. A korábbi mészárlás helyszínére egy új tudósokból és katonákból álló csapat érkezik, hogy kiderítsék, mi történt. A paradicsom persze rövid úton a ventillátorban landol, és megint egyetlen katona tökösségén múlik, hogy a Pokol átveszi e a dimenziók fölötti uralmat. Karakterünk nem azonos a Doom 3 főszereplőjével, a mostani arc egy kicsit viharvertebb, idősebb elődjénél.

Üdítő változás volt a vezető tudós karaktere, aki 1) nő volt 2) az imádnivaló orgánummal rendelkező Jennifer Hale keltette életre.

A Doom 3-hoz hasonlóan az ajtók, eszközök és szekrények használatához PDA-kat kell gyűjtenünk, ezen találunk egy csomó információt a kutatóbázis (elhunyt) személyzetéről. A karaktereket és sztorit nem igazán lehet tovább analizálni, tényleg ilyen egyszerű.

Játékmenet

A Resurrection of Evil a Doom 3 stílusát viszi tovább a játékmenet tekintetében pár új fegyverrel és ellenségtípussal kiegészítve.

A szintek továbbra is klausztrofób érzést keltenek, gyakoriak a szűk folyosók és a kisebb arénaszerű területek. Sokszor fordul elő, hogy egy-egy szakasz üresnek tűnik, és amikor elérsz egy pontra, vagy felveszel egy tárgyat, akkor teleportálnak be az ellenfelek. Ennek jó és rossz oldala is volt.

A hirtelen ritmusváltás jócskán rádob a parafaktorra. Egyik pillanatban még attól parázol, hogy mi fog történni, miközben próbálod felderíteni a terepet, a következő pillanatban már parázás közben kell megoldanod a helyzetet. Szerencsére rövid a sztorikampány, 4-6 óra, szóval nem válik annyira fárasztóvá a végére.

Negatívum, hogy a hirtelen ritmusváltást rosszul kezelő játékosoknak ez egy kicsit frusztráló lehet. Nincs olyan, hogy bepörögsz és hentelsz félórán keresztül, mint a korábbi vagy későbbi részekben, mert néhány perc alatt letudod a legtöbb harcot. (A Doom 3-ra és kiegészítőjére hasonlít a később megjelent, ám kevésbé kiforrott Alpha Prime is.)

Fegyverek

A legnagyobb újításokat fegyverek terén kapta a kiegészítő.

A legjobb újdonság a duplacsövű shotgun. Lassan tölt és rövid a hatótávja, szóval taktikázni kell vele, viszont a másik új fegyvernek és a zárt pályáknak köszönhetően sokszor lehet közvetlen közelről használni. Lőni vele rendkívül kielégítő érzés, a kiosztott damage mértéke és a hangja is kiváló, Normal szinten még elég lőszer is van hozzá.

A legjelentősebb újdonság egy spéci marsi eszköz, ami a szanaszét heverő holtak lelkeit használja üzemanyagként és a három miniboss legyőzésével egy egyre hasznosabbá váló képességet ad. Először lelassítja az időt, másodjára növeli a leadott damage mértékét, harmadjára pedig rövid időre sebezhetetlenné is tesz.

A harmadik új cucca Half-Life 2-ben található gravity gunhoz hasonló grabber. Ezzel az ellenfelek lövedékeit küldhetjük vissza a feladónak, illetve tárgyakat mozgathatunk. Csak rövid ideig tudja tartani a cuccokat, illetve karakterünk látását is torzítja.

Új ellenfelek

Három fő miniboss, egy picit átrajzolt, ám továbbra is idegesítő repülő koponyatípus, plusz egy mennyiségű célokra használt Alien - Imp szerelemgyerek.

 

Vizualitás, hangok

Hangok terén az alapjáték fantasztikus szintjét hozza a Resurrection of Evil.

Vizuális szempontból nincs változás. Az id Tech 4 játékmotor korrekt módon öregedett: a textúrafelbontáson és a modelleken látszik ugyan, hogy nem mai darab, viszont a fény és árnyékkezelés még mindig nagyon jól néz ki. A hangulat remek, ez a lényeg.

A standard verzió nem támogatja a modern felbontásokat, ehhez egy konfigfájlban kell turkálni. Nem vészes, pár másodperc alatt megoldható a probléma.

 

Konklúzió - megéri megvenni?

Ha külön vennéd meg a kiegészítőt, akkor a futtatásához kelleni fog a Doom 3 is. Maga a kiegészítő alapáron 3 euróba, akcióban 1,79-be kerül. Ha bejött az alapjáték, akkor szerintem jó vétel lesz ez is.

...mondjuk a kettőt egymást után lenyomni már egy kicsit talán repetitív lehet.

Ha viszont inkább a klasszikusok hentelős - darálós stílusára vágysz, akkor jobban jársz a 2016-ossal. A Resurrection of Evil a Doom 3-hoz hasonlóan egy lassabb, paráztatóbb, inkább jumpscare-ekben erős játék.

És itt jössz Te a képbe! A Doom 3 BFG Edition egy alapjátékot, ezt a kiegészítőt, illetve a The Lost Mission nevű kampányt magába foglaló csomag, aminél elvileg "javítottak" a grafikán és a felbontáskérdést is megoldották. Mi a véleményed róla? Megéri azt beszerezni, ha valaki Doom 3 élményt akar? Írj egy kommentet!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://raddictive.blog.hu/api/trackback/id/tr4114896516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása