Raddictive Blog

Olcsó játék olcsó gépre?

2018. december: az Epic Games mozgalmas hónapja

2018. december 15. 23:36 - Doz

A Steam népszerűségének és domináns pozíciójának köszönhetően egyre több kiadó próbálkozik saját disztribúciós felülettel és szolgálatásokkal. A legújabb kihívó az Epic Store, amely jobb részesedést kínál a játékok alkotóinak, a vásárlóknak pedig rengeteg ingyenes játékot. Az első a sorban a népszerű túlélőjáték, a Subnautica, amely december 27-ig zsákolható be az akció keretében.

tenger.jpeg

Röviden az Epic Store kapcsán

Az Epic Store a hónap elején indult el, és böngészéből, illetve az Epic Games saját launcheréből érhető el. A cég meglehetősen ügyes stratégiája három részből áll.

A battle royale vonatra felülve összehozták a Fortnite-ot, amelyet egyszerűen zabál a célközönsége: az Epic blogján megjelent poszt szerint 2018. augusztusában 78,3 millió aktív játékosuk volt. [1] Habár maga a játék ingyenes, és le kell vonnunk a fenntartási, folyamatos fejlesztési és marketing költségeket, a fizetős PvE kampányokból és virtuális valutából befolyó összeg jelentős bevételt generált. Ez egyrészt jó hátteret adott a cégnek, plusz a cég launchere már eleve telepítve van a játékosok eszközein.

A fejlesztőkre is gondolt az Epic, ehhez azonban szükséges ismertetni a fő konkurens taktikáját is. Néhány nappal az Epic Store indulása előtt változtatta meg a Steam részesedési rendszerét a Valve. A mostani helyzet:

  • 10 millió dolláros bevételig 30 százalékot kap a Valve az eladott játékok árából,
  • 10 millió dollár felett már csak 25-öt,
  • 50 millió dollár felett csak 20-at.

Ezzel a lépéssel a Valve a nagyobb kiadókat akarja visszacsábítani, hiszen egyre többen távoztak a virtuális piactérről, hogy saját szolgáltatáson keresztül árulják termékeiket. A kisebb fejlesztők viszont értelemszerűen nem voltak elragadtatva ettől a döntéstől. Az Epic erre kontrázott rá a saját ajánlatával, amellyel egy kimondottan fejlesztőbarát gazdasági rendszert akarnak létrehozni:

  • a fejlesztők 88 százalékot kapnak meg a játékok árából (tehát az Epic 12-t kap),
  • az Unreal Engine-nel készült játékoknál a cég a saját 12 százalékából állja az 5 százalékos licenszdíjat.

A lépésre a Discord is reagált: az ő felületükön 90 százalékra növelték a fejlesztő részesedését. [2] [3] [4]

Természetesen a további vásárlókat érdekeit is szem előtt tartotta a cég: a kezdeti választékot ők maguk válogatták össze és rögtön egy ingyenes Subnauticával is kedveskednek a felhasználóknak. Ez a cím csak az első a sorban: 2019-re az ígérték, hogy kéthetente adnak majd további ingyenes játékokat a vásárlóknak. Merészek és hosszú távra terveznek, annyi szent, de ebből csak profitálni fogunk. [5]

Az Epic Store hamarosan megjelenik Macre is, 2019-ben pedig Androidra, illetve iOS-re is. [6]

Subnautica

A Subnautica, egy open-world túlélőjáték, amelyet az Epic Store-ból ingyenesen szerezhetsz be december 27-ig. [Ide kattintva érhető el.] Célunk az benne, hogy egy lezuhant űrhajó egyetlen túlélőjét tartsuk életben a tengeri környezetben. A kiváló értékeléseket kapott játék ára a Steamen 21 euró, szóval jól jár vele, aki bezsákolja. [7]

Game Awards

A 2018. december 7-én megrendezett The Game Awards ceremónián a Fornite két kategóriában lett győztes [8]:

  • Best Ongoing Game ("legjobb aktívan fenntartott játék"? Írj kommentet, ha van jobb ötleted a fordításra!)
  • Best Multiplayer Game

...majd instant bukta a téli frissítés miatt

Aztán gyorsan bukott is a cég egy nagyot a téli frissítéssel. Egy új kard felvételével ugyanis a játékosok túl nagy előnyhöz jutottak, ami szét is borított egy egymillió dollár összdíjazású Fortnite-bajnokságot. [9] OP-pá...?

Sokakat elszomorított az is, hogy a 2014 óta készül Unreal Tournament játék fejlesztését is beszüntette a cég. A béta továbbra is ingyenesen elérhető. [10] [11]

A Valve válasza (a Fortnite sikerére)

Hosszú ideje várható volt, hogy a Counter-Strike: Global Offensive is megkapja a maga battle royale módját, ez pedig a 2018. december 6-i frissítéssel be is következett. A játékmód persze várható módon megosztotta a közönséget, de nem annyira, mint az a tény, hogy a játék teljesen ingyenessé vált

A közönség reakciója persze a végletekig negatív, hiszen technikai gondok merültek fel (ezeket már javították), sokan tartanak egy hatalmas csalóhullám megjelenésétől, illetve a játékot korábban megvásárlók közül sem mindenki repes az örömtől. Az elmúlt időszak eseményei után viszont egyáltalán nem meglepő, hogy így döntött a Valve. [12] [13] [14]

Személyes vélemény: habár az új játékmódot rengetegen gyűlölik, én imádom, főleg a kifinomulatlan, nyers változatát, amelyet azóta többször is javítottak. Az egész nagyon emlékeztet egy kissé kísérleti jellegű community modra, ami a klasszikus CS-érzést adja át számomra. Tetszik, hogy körülbelül 10 perc egy menet, és a magamfajta abszolút alkalmi játékos is labdába rúghat, hiszen rengeteg kreatív megoldással lehet élni az ellenfelek likvidálása kapcsán. A map egyszerű, de nagyon jól teszi a dolgát, bár pár véletlenszerű fennakadással már találkoztam (annyira nem vészes, mint a Chaser). Az biztos, hogy az Overwatchnak brutális mennyiségű dolga lehet, illetve a rengeteg smurf miatt a matchmaking is borult, viszont én optimista vagyok és hiszem, hogy helyreáll az egyensúly a játékon belül.

Hamarosan jön egy komplett cikk is, amikor már mélyebben látom a dolgokat. 

---

Borító: [forrás] Ha pontosítást szeretnél, vagy megosztanád véleményed, szólj hozzá a cikkhez!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://raddictive.blog.hu/api/trackback/id/tr2814483214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása