Raddictive Blog

Olcsó játék olcsó gépre?

Így vigyázz az egészségedre!

2019. október 28. 19:19 - Doz

Szeretsz inni? Kajálni? Túlórákat nyomod rendesen? Hibák sora. Most arról beszélek, hogy hogy intéztem el a gerincemet 30 éves koromra, illetve arról, hogy Te mit tehetsz ez ellen.

Tanulj meg ülni!

Ha nem akarod, hogy néhány éven belül elkezdjen fájni a derekad, nyakad, végtagjaid, akkor első körben az ülés kapcsán érdemes megreformálni a dolgokat. A legtöbben rosszul ülünk, ráadásul valószínűleg sokkal többet, mint ahogy gondolnánk.

Mert amúgy mindenki rosszul reflektál a szokásaira.

A dolog mikéntje kapcsán ezt a három részes videósorozatot ajánlom, ebben részletesen elmagyaráz mindent a jó doktor:

És ez nem plug volt.

 

Akkor fogadd el önmagad, ha meg is küzdöttél érte: nincs kifogás

Ez most az a fajta demotivációs beszéd lesz, amivel ha eltalálok valamit, megsértődsz, ha pedig nem, akkor pedig simán halálra unod magad rajta.

A “fogadd el önmagad” szöveg dolog hatalmas klisé, pedig van benne valami. Egy mély, komplex személyiségfejlődési folyamat bejárására buzdít, amelynek a végén megtalálhatod azt az egyensúlyt, ami a boldog élethez szükséges.

De ez a tanács nem a kényelmi kompromisszumokra buzdít, még ha ez amúgy tetszene is.

Tegyük fel, hogy felment öt-tíz-több kiló felesleg az évek alatt vagy simán csak egy kicsit nehezebbé vált a mozgás, de amúgy egészséges vagy. Nem egy új tetkó, nem egy fél vödör smink vagy piercing és nem is egy hatalmas adag túlkompenzálás fog segíteni, hanem az, ha felemeled a hátsód és elmész leküzdeni a problémát.

A mai médiakultúra mindenkinek készre főzött kifogásokat talál, de ez nem egészséges gondolkodás. Igen, sokaknak vannak súlyos, megoldhatatlan problémái, de mindent nem tekinthetünk annak. És rengeteg, rengeteg dolgot meg tud oldani egy kellő adag koncentrált és tervszerű testmozgás, legyen szó enyhébb mentális problémákról, stresszkezelési gondokról, kisebb mozgásszervi bajokról. (Hangsúlyozom, enyhébb.)

Mi a jobb, edzeni egy jót és élvezni a hatását, vagy panaszkodni? 

 

Ésszel edz!

Miután már csak hárman maradtunk, óva kell intselek a hirtelen jött túledzéstől is, mert az már a ló másik oldala. Sokan beleugranak a konditermezésbe megfelelő alapozás nélkül, ráadásul úgy hallom, hogy edzők terén is nagyon okosan kell választani.

Bármilyen problémád is legyen, az edzést se használd túlkompenzálásra. Kit Harrington például annyira bepörgött a Pompeii forgatása alatt, hogy már az edzője állította le néha.

Én futni kezdtem és nagyon gyorsan túlzásba is vittem, a lábamnak nem tett jót. Egyszerűen okosabban kellett volna bemelegíteni, nyújtani és több pihenőt tartani.

Amivel nagyon komoly károkat tudsz tenni, az az, ha ész nélkül növeled az izomtömeget ide vagy oda, plusz túlterheled magad. Kell az a bemelegítés, kell az a kardió, kell a nyújtás, meg kell az az edzésterv. Értem én, hogy tetszik a hatkocka, de erőemelésnél meg úgy törik el a derekad, mint öklöm alatt a billentyűzet CS-ben.

Fájós derékra tudod mi jó?

 

Gerinctorna és McKenzie torna

Az egyik dolog, amit javasolni tudok, az ez a két videó, amelyben tök jó gerinctorna gyakorlatokat találhatsz.

Mert ez volt a plug. De amúgy tényleg jó, okkal szerepel itt.

A gerinctornának van egy terápiás formája, ami már orvosilag indokolt esetekben szokott előjönni, ez a McKenzie torna. Ez egy kiváló nyújtó, erősítő tornaforma, amit én például a derekamat érintő protrusiomra végzek. Nagyon jó, könnyen végrehajtható, ráadásul jól át tud mozgatni mindenütt.

Az viszont nagyon fontos, hogy ehhez nem árt orvosi javaslat, meg pláne megfelelő felügyelet legalább addig, amíg begyakorlod a dolgokat. 

 

A pihenés fontossága

Edzések között szüneteket kell tartani, hogy regenerálódjon a szervezet.

A napok között pedig aludni kell. Huszonévesen én is jól bírtam az éjszakázást, toltam is, hülyeség volt. Az idegrendszeredre rossz hatással lesz később.

Csak nézd meg, mennyi stabil harmincas friss szülő van a közeledben. Ugye?

 

A munka nem edzés

A legrosszabb kifogás az, amikor valaki a munkájára hivatkozva nem űz rekreációs mozgást. Oké, megértem: a lakás-autó-egyéb hitel szentháromságában ott üvölt a gyerek, a 10 órát napi szinten le kell húznod, nekem se lenne túl sok kedvem élni…

Viszont ez még mindig nem megoldás a problémára, hogy amúgy a szervezetednek kéne mozgás. Napi szinten kötött mozgássorokat végzel, kevés a változatosság, nem kiegyensúlyozottan terheled a szervezeted. Itt-ott nagyobb terhelés van, mást meg abszolút nem használsz.

Ilyenkor érdemes kreatívnak lenni, meg feladni a kényelmet. Az előbb említett torna belefér 15-20 percbe, napi szinten az annyira nem halálos. A kondi- és uszodabérlet dolgot mondjuk megértem, én se szeretem a tömeget, meg az árakat, de sok más opció van.

A fegyencedzés például saját testsúlyos, minimalista, de hatásos edzésforma. Kardiózni is tudsz például autó helyett használt kerékpárral; Kecskeméten például már Xanaxot kéne osztogatni a sofőröknek, szóval egyből ott a másik előny is. (Csak ne felejtsd el megtanulni azt a zebrás leszállós dolgot, meg a gallyvédőt a kissé diszorientált gyalogosok ellen.) Hardcore arcok visszaszokhatnak a gyaloglásra is, kincset ér.

Ésszerű, racionális opció a nordic walking: ez egy botokkal és spéci mozgástechnikával végzett sétaforma. Modern fejlesztésű, mindenkinek ajánlott mozgásforma. A technikát nem árt oktatótól megtanulni, a bot viszont nem drága, és tényleg mindenedet átmozgatja. Derékpanaszokra külön ajánlják.

 

Hidratálás, a probléma az alkohollal

Az egyik legjobb dolog, amit szakmai gyakorlaton tanultam, hogy folyamatosan pótolni kell a vizet. Jobban tudsz koncentrálni, meg úgy általánosságban segít a porcok nedvességtartalmának megőrzésében.

A piálás ezért is veszélyes, mert dehidratáló hatású.

 

Ha pocsék a munkahelyed, mondj fel!

Körülbelül két és fél évig dolgoztam rendszergazdaként ergonómiát vagy épeszű szervezést nem ismerő helyeken. Rosszul ettem, alig pihentem, a rohangászás és az ülő helyzet kiszámíthatatlan váltakozása ráment a derekamra, térdeimre. Az meg nem mentség, hogy minden meló ilyen 2019-ben.

Fel kell ismerned, ha a munkahelyi állapotok károsak az egészségedre nézve és ha falakba ütközöl a reform kapcsán…

A kompromisszumok nem szülnek megoldást.

Képek: [1] [2] [3] [4]

Szólj hozzá!
Címkék: blog

A bejegyzés trackback címe:

https://raddictive.blog.hu/api/trackback/id/tr6315268912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása