Raddictive Blog

Olcsó játék olcsó gépre?

Alpha Prime - A Doom 3 nyomában

2019. november 25. 21:17 - Doz

Az Alpha Prime egy decens módon elkészített, ám nem túl kiemelkedő FPS, ami leginkább a Doom 3-ra emlékeztet. 2007-ben jelent meg, fejlesztője a Black Element Software volt, amelyet később megvásárolt az ArmA sorozatot gondozó Bohemia Interactive.

Alpha Prime sztori

Az Alpha Prime főszereplője egy Arnold Weiss nevű fickó, akit a kocsmai búsulása közben felkeres volt szerelme. A nő azt kéri tőle, hogy menjen el egy aszteroidán lévő bányába és keresse meg az aktuális pasiját, aki egyébként Arnold barátja volt a háromszög kialakulása előtt. Persze az aszteroidát lezárták egy incidens miatt, amelynek keretében az ott dolgozó emberek és robotok megőrültek, majd mindenki gyilkolászni kezdett. Miután a kiégett, cinikus Arnold megérkezik a bázisra, kapunk egy adag McGuffint, majd megérkeznek a "rosszfiúk" is.

Alpha Prime játékmenet

Itt az ellenfelek eltalálnak, ez a legfontosabb szabály.

Játékmenet szempontjából az Alpha Prime leginkább a Doom 3-ra hajaz, viszont annál azért jóval nyersebb, kevésbé letisztult. Az idő nagy részében lineáris vezetésű pályák kisebb-nagyobb helyiségeiben fogsz harcolni az ellenfelekkel. A harc lassú és kicsit szivatós is: óvatos, türelmes és taktikus hozzáállást kíván meg. A legtöbb ellenfelet sarkokból vagy egyéb fedezékekből kihajolva fogod lelőni, miközben te is folyamatosan sebződsz. 

Ennek eléggé bullshit-szaga volt az elején, de igazából nem vészes. A lényeg csak az, hogy nem szabad berambózni egy-egy helyiségbe, mert több ellenfél másodperceken belül végezni tud veled. Az összetűzések között bőven találni lőszert és HP-t is, bőkezűek voltak a fejlesztők. Amire nagyon kell vigyázni, az a fall damage: hiába esel le akár pici magasságból, akkor is hatalmasat sebződsz. Az ugrásoknál érdemes óvatosnak lenni, ha oldalt ugrasz egy felületnek, akkor nagyon furcsán tudsz róla elpattanni. Annyira nem rossz a helyzet, mint a Chaser horribilis bugjainál, de azért elég bénán oldották ezt meg.

Viszonylag kevés fegyver van a játékban, de igazából szinte végig a standard géppuskát fogod használni. A pisztoly se rossz, a shotgun hatótávja viszont szörnyen rövid. A lángszóró teljesen felesleges volt, mert közben vissza tudnak lőni az ellenfelek. Azt egy kicsit sajnáltam, hogy a fegyverek nem kaptak izmosabb hangokat, eléggé erőtlenek, jellegtelenek voltak.

A játékmenet részét képezi a hackelés is: felméred a terepet, rácsatlakozol az eszközre, aztán körbenézel a kamerákkal, elpakolod az akadályokat stb. A hackelésnél nincs minijáték. Itt-ott a Half-Life 2-t is megidézi a játék: a fizika hasonló (szeretett volna lenni hozzá), de ismerős volt a fali konzolok kialakítása is, illetve került bele egy rövid nyílt terepen játszódó, járműves szakasz is.

Multiplayer opció nincs az Alpha Prime-ban.

Hangulat, audiovizuális elemek

Hangulat szempontjából az Alpha Prime rendben van. Itt is a Doom 3-at tudom említeni, viszont az eltérő tematika miatt itt jóval színesebb a látványvilág. Itt-ott szétszórt hullák és sérült berendezések azért jócskán vannak.

Vizuális szempontból jó szintet képvisel a játék. Korához képest decens módon néz ki, némelyik effekt kimondottan szépre sikerült. A zenét itt-ott kicsit tolakodónak éreztem.

Színészi játék terén volt némi szórás, némelyik mellékszereplő annyira nem volt a helyzet magaslatán. Szerencsére a főszereplő hangját adó színész remek munkát végzett, tökéletesen hozta a cinikus, kiégett, nagypofájú figurát. 

Itt az egyik ellenfél a lépcső tetejét találta el (a fejem helyett), tényleg jól néz ki:

Technikai info

Teljesítmény terén nem volt, stabil magas FPS-sel ment a játék az öregecske vason. A stabilitás viszont már annyira nem volt jó, ha sokszor újratöltöttem a gyorsmentést, néha összeomlott a szoftver. A "gyorstöltés" amúgy sem a program legerősebb része: lassú és egy kicsit megakasztja a programot, ami az erőteljes sebződést miatt elég zavaró tud lenni. 

 

Megéri megvenni?

Korrekt játék, viszont kicsit kifinomulatlan. Sale alatt aprópénzért viszont nem rossz döntés, ha szereted ezt a fajta körülményesebb, szivatósabb harcot. Viszont a sztori sajnos elég nagy cliffhangerrel zárul, ami nagy negatívum.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://raddictive.blog.hu/api/trackback/id/tr1015322932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása