Raddictive Blog

Olcsó játék olcsó gépre?

Nosztalgia Star Wars napra

2021. május 04. 04:08 - Doz

A Battle of Endor és a Battle of Yavin két ingyenes, kétezres években készült indie játék, amelyek a Star Wars két ikonikus űrhajócsatájába dobnak be minket.

A két játék közül a Battle of Endor volt az első 2003-ban, melyet a Battle of Yavin követett 2004-ben. Mindkettőt egy bizonyos Bruno R. Marcos nevű úriember készítette. A két program tökéletesen szemlélteti a “kevesebb néha több” elv pragmatikus szépségét - sajnos ez a kifejezés manapság nagyon ritkán hangzik el a játékiparban.

A játékmenet egyszerű: a hullámokban érkező birodalmi ellenfeleket (vadászok, csillagrombolók, lövegtornyok) kell elpusztítanunk X-szárnyúnkat irányítva, miközben igyekszünk megóvni a szövetséges flotta gépeit. Belső nézetből látjuk az eseményeket (illetve itt-ott rövid cutscene-eken keresztül), pilótafülke nincs, a HUD pedig rendkívül minimalista.

Fő fegyverünk a lézer, amelynél beállíthatjuk, hogy 1, 2 vagy 4 sugarat lőjön ki: minél több a sugár, annál lassabb a tűzgyorsaság. Az endori csatánál torpedókat is használhatunk. Az irányítás billentyűzettel és egérrel, vagy pedig joystickkal történik. Gépünk fürge és jól irányítható, ráadásul aránylag ellenálló is, azonban némi gyakorlásra szükségünk lesz az ellenfelek jelentős mennyisége miatt. Az irányítás reszponzív és kezes, mozgásunk pedig épp csak annyira van lekorlátozva, hogy a tájékozódást megkönnyítse.

A mesterséges intelligencia korrekt, folyamatosan arra törekszik, hogy ránk másszon. Szerencsére az ellenséges vadászokat két lövésből meg tudjuk semmisíteni, mi viszont azért jóval strapabíróbbak vagyunk. A rombolók azonban nagyobb falatok: először ki kell lőni a pajzsgenerátorukat, és csak utána húzhatjuk le a HP-jukat. Természetesen nekik lövegeik is vannak, ami néhány nyakunkban loholó birodalmi vadásszal kellemesen megbolondítja az élményt. Mentés nincs a játékban - ha elfogy a HP-nk, bukunk egy életet, ha kifogytunk az életekből, kezdhetjük elölről a csatát. Ugyanez a helyzet, ha nem tudjuk megvédeni a saját kiemelt szövetségeseinket is, például Landot vagy Wedge-et.

A játékokat a TrueVision3D nevű motor hajtja - gépigényük manapság gyakorlatilag nincs, alig foglalnak helyet, ráadásul megjelenésük és játékmenetük letisztult, egyszerű. A hangeffektek és zenék a filmekből származnak.

A Battle of Endor és a Battle of Yavin is igen pozitív visszhangot kapott a rajongó körökben, a két játék sokunknak okozott kellemes, illetve a nehézségi szint miatt feszült pillanatokat az elmúlt majd 20 évben. Csak ajánlani tudom őket a klasszikus játékok és a Star Wars rajongók számára is. A MODDB-ről mindkettő letölthető ingyenesen, ráadásul még Windows 10 alatt is gond nélkül futottak a teszt során.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://raddictive.blog.hu/api/trackback/id/tr10016521600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása